برایان هوک: در هرگونه توافق احتمالی جدید با ایران همه ابعاد اقدامات خصمانه تهران لحاظ خواهد شد
برایان هوک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، ویژگیهای ضروری که باید در هر توافق احتمالی با با ایران رعایت شوند – از جمله توقف غنیسازی ایران، پرداختن به همه اقدامات خصمانه ایران، و تصویب آن توافق توسط کنگره آمریکا و تبدیل شدن آن به یک پیمان بین المللی – را برشمرد.
تلویزیون اورینت که مقر آن در دبی است، روز پنجشنبه ۲۶ دیماه گفتگویی که در محل وزارت خارجه آمریکا با آقای هوک انجام داده بود را منتشر کرد. در این گفتگو نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره توافق احتمالی دولت فعلی آمریکا با توافق قبلی با جمهوری اسلامی گفت: «توافق احتمالی ما از خیلی جهات با توافقهای دیگر متفاوت خواهد بود. اول از همه ما استاندارد شورای امنیت سازمان ملل – مبنی بر این که رژیم ایران نمیتواند غنیسازی کند – را سر جای خود بازمیگردانیم. نیمی از کشورهای جهان که از برنامههای هستهای صلحآمیز برخوردار هستند، غنیسازی نمیکنند. رژیم ایران هیچگونه نیازی به غنیسازی مواد شکافتپذیر ندارد.»
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در بیان دومین تفاوت گفت: «ما هرگونه توافق حاصل شده را در سنای آمریکا مطرح میکنیم تا به عنوان یک پیمان ثبت شود که در صورت تایید، به یک قانون بینالمللی تبدیل میشود. توافق هستهای ایران، که اوباما انجام داد، یک تعهد سیاسی بود و هیچوقت به عنوان یک پیمان ثبت نشد و وقتی هم که به نیویورک و شورای امنیت [سازمان ملل] فرستاده شد، حتی یک قطعنامه الزامآور هم نبود.»
وی در پایان گفت: «پس این دو مورد خیلی بزرگ و جدی هستند: اول، غنیسازی در کار نخواهد بود و دوم، ما آن را به عنوان پیمان بین المللی ثبت میکنیم. ضمن این که فراتر از برنامه هستهای خواهد بود و در آن بحث موشکها، تخاصم منطقهای، و گروگانگیری هم وارد میشود. این رویکردی است که ما باید اختیار کنیم.»
پرزیدنت ترامپ سال گذشته از توافق هستهای سال ۱۳۹۵ با ایران، موسوم به برجام، خارج شد و تحریمهای هستهای علیه ایران را بازگرداند. رئيس جمهوری آمریکا میگوید این توافق مانع رسیدن جمهوری اسلامی به سلاح هستهای نمی شد و همچنین ایران بعد از این توافق بر برنامه های موشکی و همچنین حمایت از گروه های تروریستی افزوده است.
در حال حاضر صنایع نفت ایران به طور کامل از سوی آمریکا تحریم شده است. همچنین بخشهایی از صنایع پتروشیمی، معدن، و ساختوساز ایران و همچنین خرید و فروش برخی فلزات تحریم شده است.
ایالات متحده آمریکا همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده و متعاقب آن بخشهای دولتی ایران که با سپاه در تماس هستند را به تدریج به فهرست تحریمها اضافه کرده است.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.