مأموریت تازه سپاه با دستور آیت‌الله خامنه‌ای: ایجاد ‘پایگاه دائمی’ در اقیانوس هند

0

فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران می‌گوید حضور در “آب‌های دوردست” و ایجاد “پایگاه دائمی” در اقیانوس هند در دستور کار این نیرو قرار گفته است.

دریادار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه، گفته است که این برنامه با دستور آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر و فرمانده کل قوای ایران و با هدف “تحقق ظرفیت‌های نیروی دریایی” اجرا می‌شود.

آقای تنگسیری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس پیش‌بینی کرد که پایگاه دائمی نیروی دریایی سپاه در اقیانوس هند تا پایان سال ۱۳۹۹ “عملیاتی” شود.

فرمانده نیروی دریایی سپاه هدف مقابله با “مزاحمت از سوی دزدان دریایی و بعضی از شناورهای بیگانه برای ماهی‌گیران و لنج‌داران ایرانی در آبهای دریای عمان و در دهانه اقیانوس هند” را از جمله اهداف این اقدام عنوان کرد و گفت سپاه دیگر اجازه “چنین تعدی‌هایی” را نخواهد داد.

بر اساس تقسیم‌بندی‌های فعلی تامین امنیت دریای عمان در جنوب ایران به عهده نیروی دریایی ارتش است و سپاه مسئول امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس است.

آقای تنگسیری گفته است که پیش از این نیروی دریایی ارتش بارها ناوگروه‌‎های خود را به آب‌های دوردست فرستاده و اکنون سپاه هم “حسب تدبیر فرماندهی معظم کل قوا” این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است.

طرفدار استراتژی “دست بلند”

علیرضا تنگسیری که در شهریور ۱۳۹۷ با حکم آیت‌الله خامنه‌ای به فرماندهی نیروی دریایی سپاه پاسداران منصوب شد از همان ابتدا طرفدار استراتژی “دست بلند” در رویکرد نظامی و دریایی ایران بود.

او رویارویی با “نیروهای دشمن” در خلیج فارس و آب‌های سرزمینی و اطراف ایران را کافی نمی‌داند و پیش از این هم گفته بود که “اگر دشمن بخواهد درگیر شود حتی اگر شده تا خلیج مکزیک هم دنبالشان می‌رویم.”

آقای تنگسیری با اشاره به اظهارات آیت‌الله خامنه‌ای درباره “تعقیب دشمنان” خارج از محدوده‌های فعلی گفته بود که “حتما بایستی روی استراتژی دست بلند کار کنیم.”

دریادار حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران هم هفته گذشته در جریان آزمایش موشک‌های کوتاه و میان‌برد ارتش با استفاده از همین عبارت گفت “دست بلند جمهوری اسلامی برای مقابله با هر تهدیدی علیه نظام و مردم بوده و روحیه خودباوری در نیروهای مسلح را تقویت کرده است.”

بر اساس استراتژی “دست بلند” ایران برای دفاع از خود باید حضوری فراتر از آب‌های منطقه‌ای داشته باشد.

مدار ۱۰ درجه

محمدحسن نامی، رئیس پیشین سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در سال ۱۳۹۰ در مقاله‌ای در تشریح این استراتژی نوشت که اهمیت “دفاع از دور” به ویژه برای حوزه آب‌های دریای عمان مطرح است که “هم امنیت خلیج فارس و هم امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تأمین می کند.”

یکی از سناریوها درباره سنجش احتمال حمله نظامی به ایران رصد تقویت نیروهای خارجی در محدوده اقیانوس هند است.

آقای نامی در مقاله خود به طور خاص به اهمیت اقیانوس هند اشاره کرده و گفته که دشمن در پی توان و قدرت “دریاپایه” است و به همین دلیل نوشته بود که “باید حضوری فراتر از این منطقه داشته باشیم و این در حقیقت همان دست بلند است که مقام معظم رهبری فرمودند و حضور امروزه ما تا دهانه ورودی دریای احمر و حتی زیر مدار ۱۰ درجه را شامل می شود.”

دریای عمان از طریق دریای عرب در جنوب به اقیانوس هند می‌رسد و مدار ۱۰ درجه که بارها از سوی مقام‌های نظامی و دریایی ایران به آن اشاره شده تا آب‌های زیر سومالی در آفریقا را شامل می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *