انفجار بیروت؛ صدها نفر همچنان مفقودند، ۳۰۰ هزار نفر بیخانمان شدهاند
در انفجار عظیمی که روز سهشنبه، ۱۴ مرداد، در بندر بیروت رخ داد دست کم ۱۳۵ نفر کشته شده و بیش از ۵۰۰۰ نفر نیز زخمی شدهاند اما گزارشها حاکی است که همچنان صدها نفر در محدوده انفجار مفقودالاثر هستند مقامات این کشور با اعلام این خبر میگویند که شمار قربانیان این حادثه احتمالاً بالاتر از رقمی است که اکنون اعلام شده است. مروان عبود، فرماندار بیروت، میگوید که حدود ۳۰۰ هزار نفر بر اثر این انفجار عظیم بیخانمان شدهاند و میزان خسارت به شهر چیزی بین ۳ تا ۵ میلیارد دلار است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، شمار زیادی از اهالی بیروت اکنون در حال جستجوی بستگان مفقود خود، بستن زخمهای خود و جستجو در ویرانههای منازل خود هستند. در این انفجار سیلوی اصلی انبار گندم لبنان نیز که در بندرگاه بیروت بود نابود شده است و به گفته وزیر اقتصاد لبنان، این کشور اکنون تنها برای یک ماه دیگر ذخیره گندم دارد. به گفته مقامها، این انفجار ظاهراً بر اثر آتش گرفتن یک انبار وسایل آتشبازی و سپس سرایت آن به انبار بزرگی از نیترات آمونیوم مصادرهشده که از سال ۲۰۱۳ در این بندر انباشته شده بود رخ داده است. از نیترات آمونیوم برای ساخت بمب و کود شیمیایی استفاده میشود.
شبکه خبری فاکسنیوز مینویسد که کنترل بیشتر عملیات بندر بیروت بهطور غیررسمی در دست حزبالله است روز چهارشنبه اعلام شد که کابینه لبنان تصمیم گرفته است مقامات بندر بیروت را تا انجام تحقیقات کامل در حبس خانگی نگه دارد.
محمولهای از این ماده که در انبار منفجر شده قرار داشت مربوط به یک کشتی روسی است که در سپتامبر ۲۰۱۳ به خاطر مشکلات فنی ناچار شد در بیروت پهلو بگیرد
محموله خطرناک این کشتی سپس به انباری در بندر بیروت منتقل شد و از آنجا که این کشتی دیگر برای دریانوردی مناسب نبود صاحب آن نیز آن را رها کرد. شبکه خبری الجزیره مینویسد نامهنگاریهای رسمی نشان میدهد مقامهای لبنانی دستکم از ۶ سال پیش از وجود این محموله در انبار و خطرناک بودن آن خبر داشتند.
شدت انفجار روز سهشنبه به حدی بوده که پنجرههای فرودگاه بینالمللی بیروت که ۹ کیلومتر از محل انفجار فاصله دارد شکسته است و لرزهشناسان میگویند بررسیهای آنها نشان میدهد شدت این انفجار برابر با یک زمینلرزه به بزرگی ۳.۳ بوده است
خبرگزاری فرانسه نیز مینویسد ویرانیای که این انفجار در یک لحظه به بار آورده معادل خسارتی است که جنگ داخلی ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ به بیروت وارد آورد.
یکی از بدترین خسارات به محلههای سرسبز مار میخائیل و جمیزه وارد آمده و انفجار، ساختمانهای تاریخی که جنگ داخلی لبنان را نیز از سر گذرانده بودند ویران کرده است. بر اثر این انفجار عمارتهای سنگی زیبا، محلات تجاری بالاشهر، و بخش بزرگی از بلوار ساحلی مشهور بیروت در عرض چند ثانیه تبدیل به ویرانههای بزرگ شده است.
وضعیت اضطراری، کمکهای بینالمللی
رئیسجمهور لبنان، میشل عون، روز چهارشنبه ۱۵ مرداد با اعضای کابینه تشکیل جلسه اضطراری داد و گفت که باید در کشور دوهفته وضعیت اضطراری اعلام شود. حسن دیاب، نخستوزیر این کشور، نیز روز چهارشنبه را روز عزای عمومی اعلام کرده است.
گزارشها حاکی است، که فرانسه بعد از ظهر چهارشنبه دو هواپیما پر از محمولههای کمکی و امدادگر به بیروت میفرستد و قرار است امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، نیز با همین هواپیماها راهی بیروت شود. لبنان از مناطق تحتالحمایه سابق فرانسه بود و دو کشور ارتباطات سیاسی و اقتصادی نزدیکی با هم دارند
در همین حال کمیسیون اروپایی نیز از طرح خود برای اعزام سریع ۱۰۰ آتشنشان با خودروهای آتشنشانی، سگهای تربیتشده و تجهیزات لازم برای یافتن افراد زیر آوار به بیروت خبر داده است. جمهوری چک، فرانسه، آلمان، یونان، لهستان و هلند در این تلاش اروپایی شرکت میکنند و قرار است که کشورهای دیگری هم به آنها بپیوندند. این انفجار در حالی رخ داده است که لبنان با یک بحران اقتصادی سخت روبهروست و بیکاری گسترده و افت ارزش پول ملی، پسانداز بسیاری از شهروندان را به صفر رسانده است.